Subscribe:

četrtek, 9. februar 2012

DRUŽINA

    Spremembe v  družbi vplivajo na način in oblike družinskega življenja. V veliki meri družino spremeni urbanizacija. Pomemben dejavnik, ki vpliva na družino je stanovanje, za načrtovanje družine pa so pomembni še možnost zaposlovanja, socialne storitve in ekonomska razvitost okolja. Družine danes razvrščamo v sloje –kam katera družina sodi. Danes nekateri sociologi govorijo o krizi družine (upadanje število zakonskih zvez, naraščanje števila razvez,...) Glavni faktor pri vsem tem je pa človek sam. Vsak nosi svoj del odgovornosti. 
 
 Na dezorganizacijo vplivajo migracije, smrt staršev ali otrok in reorganizacija družine (na novo vzpostavljena družina). Za sodobno družino v razvitem svetu je splošno značilno, da zelo narašča število razvez. Vzroki za to so: različna pričakovanja partnerjev o družinskih vlogah, vplivi socializacije (različne kulture), vplivi-vzorci prinešeni iz primarnih družin, ...
   Današnje družine so številčno veliko manjše od družin izpred osemdesetih let. Družina šteje nekako tri do štiri člane. To so oče, mati in eden do dva otroka. Vzrokov zakaj so današnje družine številčno manjše je več. Najpogostejši vzroki so ti, da je dan danes imeti otroka z ekonomskega vidika zelo velik strošek. Večje so zahteve in potrebe.  Prav tako poznamo danes tudi kontracepcijska sredstva, ki preprečuje zanositev in s tem takojšnjo manjšo možnost zanositve. Verjetno je eden izmed razlogov, da se ljudje ne odločajo za otroka tudi to, ker nimajo urejenih stanovanjskih razmer oz. nimajo prostora, da bi lahko otroku nudili topel dom. Razlogi pa tičijo  tudi v tem, da se ljudje dalje izobražujejo in službo postavljajo na prvo mesto, kar pomeni, da jim za družino ostane zelo malo časa, kar se v veliki meri kaže v otrokovem kasnejšem življenju. Zavedati pa se moramo tudi dejstva, da otroci živijo to kar vidijo in da se vedenjski vzorci prenašajo . Vsekakor pa otrok potrebuje oba. Potrebna je materinska milina, toplina, prijaznost in tudi očetov , mogoče malo bolj trši, odločnejši karakter.

Skratka vsak v družini je osebnost zase, edinstven, unikaten , vse skupaj pa more tvoriti neko prijazno skupnost, polno topline in lepega razumevanja.



0 komentarji:

Objavite komentar